Hvordan undgår jeg at min barn kommer til skade?

Brandskader

Børnesikring af elektriske installationer og udtag:

 1. Sørg for at ledninger er ude af rækkevidde for børn, særligt hvis det pågældende apparat producerer varme. 
   
 2. Hold øje med elektriske apparater som strygejern, krøllejern, hårtørrer og lignende som opvarmes hurtigt og forbliver varme efter brug. 
   

I køkkenet med de helt små:

 1. Børn elsker at række ud efter ting. For at forhindre at varm væske eller mad spildes ud over børn er det en god ide at bruge de bagerste blus på komfuret og vende håndtagene ind mod væggen. Hold også varm mad væk fra kanten af køkkenbordet. 
   
 2. Undgå at bære/løfte små børn mens du laver mad ved komfuret. Brug i stedet en høj stol som placeres ude af rækkevidde fra de varme elementer på komfuret.
   
 3. Brug grydelapper og vær opmærksom på at de ikke bliver våde. Kombineret med varme kan våde grydelapper medføre skoldninger. 
   
 4. Pas på når du åbner beholdere som har været i mikroovnen, da damp kan skolde små fingre og ansigter. 

Husk at holde varme ting væk fra bordkanten 


Engager de større børn i madlavning: 

 1. Lær dine børn hvordan man laver mad sikkert. Det vil gøre dit liv lettere hvis dine børn kan lave noget af deres egen mad (og måske din). Lær dem at man ikke forlader køkkenet mens de bruger ovnen eller komfuret. Husk at mange brandskader opstår i køkkendet. 
   
 2. Lad ikke dine børn bruge mikroovnen selv før de er høje nok til at række ud efter indholdet sikkert og til at forstå at damp kan forårsage forbrændinger. 
   

Modersmælk og erstatning: 

 1. Mikroovne kan varme ujævnt og skabe små områder i maden som er meget varme. Undgå at bruge dem til at varme modersmælk og erstatning.
   
 2. Varm i stedet flasker ved at placere dem i varmt vand og vær sikker på at de er kølet til en passende temperatur før du lader dit barn spise. 
   

Røgalarm: 

 1. Ild er en alvorlig årsag til brandskader og kan desuden medføre røgforgiftning. Forebyg alvorlige skader ved at installere røgalarmer.  


Brændeovne og pejse: 

 1. Placer et sikkerhedsværn omkring brændeovne og pejse hvis der er små børn i huset. Selv når børn ved at brændeovnen er varm kan de snuble og tage fra med hænderne på brændeovnens side. 
   
 2. Forklar børnene at man skal være forsigtig omkring ovne. Selv flere timer efter de er gået ud kan glasset være varmt. 


   
Brændeovnsgitter .png

Pas på de små

Stearinlys og tændstikker: 

 1. Placer altid levende lys mindst 30 cm væk fra alt hvad der kan brænde og husk altid at slukke dem når du forlader rummet.
   
 2. Gør det til en vane at placere lightere, tændstikker, brændbare væsker mm. ude af rækkevidde fra børn. 
   
 3. Lær børn at de ikke må lege med tændstikker, benzin, fyrværkeri osv. Afhængig af dit barns alder kan det være en god ide at lære dem hvordan de håndterer disse ting under supervision af en voksen.